Projeler | Eurosay
top of page

Projeler

Gelir Artırıcı Projeler ile kurumun mevcut gelirlerinin arttırılması ve yeni gelir kalemlerinin tespit edilmesi iÅŸlemleri; Durum Analizi yapılması, Eylem Planı hazırlanması, Uygulama-Ä°zleme-DeÄŸerlendirme süreçlerini içeren kapsamlı bir danışmanlık hizmeti olarak tanımlanabilir.

​

Yerel Yönetimlerin, Emlak Vergisi Kanunu, Belediye Gelirleri Kanunu, Ä°mar Kanunu ve Elektronik HaberleÅŸme Kanunu uygulamaları uzun yıllardır problemli alanlar olarak karşımıza çıkmıştır. Bu durumun baÅŸlıca nedenleri; uzman personel sayısının yeterli olmaması, mali hizmetler ve gelir birimlerinin organizasyon eksiklikleri, karmaşık mevzuat yapısının sıklıkla deÄŸiÅŸmesi,  idarenin gelir mevzuatıyla ilgili bilgi ve yönetim sisteminde aksaklıkların bulunması olarak deÄŸerlendirilebilir.

​

Bu iÅŸlemlerin gerçekleÅŸtirilmesinde ortaya çıkabilecek hata veya eksikler, belediyeler açısından önemli riskleri beraberinde getirmektedir. Gelirlerin tahakkuk ve tahsilat aÅŸamalarında ortaya çıkan baÅŸlıca riskler; tahakkuk ettirilmesi gereken bir gelirin eksik tahakkuk ettirilmesi ya da hiç tahakkuk ettirilmemesi, tahsil edilmesi gereken bir gelirin tahsil edilmemesi, eksik ya da fazla hesaplamalar yapılarak belediyelerin ya da vatandaşın zararına neden olunması, usul hükümlerinin ihlal edilmesinden dolayı tahakkuk ettirilen bir verginin tahakkukunun silinmesi, takip ve tahsil sürecinin etkili yürütülmemesi sonucu gelirlerin zamanaşımına uÄŸratılması veya vergi uyuÅŸmazlıkları neticesinde davaların kaybedilmesi gibi konular ve devamında ortaya çıkabilecek kamu zararları olarak sayılabilir.

​

Gelir iÅŸlemlerinde görevli tüm çalışanlara, alanında yetkin ve teknik bilgiye sahip danışmanlar tarafından, güncel bilgi verilmesi, tereddütlü konularda hukuki destek verilmesi, gelir tarifelerin deÄŸerlendirilmesi ve revize edilmesi, varsa usulsüzlüklerin tespit edilmesine yönelik çalışmaların yapılması, danışmanlık hizmetimizin en temel amaçlarındandır. Proje çalışmalarımız sonucunda belediye gelirleri yönetim sisteminin mevzuata uygun hale getirilmesi, gelir iÅŸlemlerinde etkili ve doÄŸru süreçlerin geliÅŸtirilmesi, belediye gelirlerinin artması saÄŸlanacaktır.

​

Gelir Artırmaya Yönelik Eylem Planımız

 

Elektronik Haberleşme Sistemlerine İlişkin Gelir Artırıcı Projeler

Kent Emlak Envanteri Çıkarılmasına Ä°liÅŸkin Gelir Artırıcı Projeler

Vergi, Resim ve Harç Gelirlerinin Artırılması

Evsel Katı Atık Tarifelerinin Hazırlanması Suretiyle Gelir Sağlanması

​

Elektronik Haberleşme Sistemlerine İlişkin Gelir Artırıcı Proje
 

Projenin Amacı:

Belediyesi sınırları içerisindeki mevcut Baz istasyonlarının ve Fiber Optik Altyapıların tespit, analiz ve tasnif edilmesi sonucunda Belediyenin bu iÅŸlemlerden fiilen elde ettiÄŸi gelirler ile gerçekte alması gereken gelirlerin karşılaÅŸtırılması ve bu suretle Belediye’ye sürekli gelir kazandırılmasının saÄŸlanması amaçlanmaktadır.

 

Projenin Yasal Dayanağı:

3194 sayılı Ä°mar Kanunu (Ek Madde 9-Geçici 24.Madde), 5393 sayılı Belediye Kanunu, 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu ve Planlı Alanlar Ä°mar YönetmeliÄŸi (Madde 62-64) ve 27/12/2012 tarih ve 28510 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan "Sabit ve Mobil HaberleÅŸme Altyapısı veya Åžebekelerinde Kullanılan Her Türlü Kablo ve Benzeri Gerecin Taşınmazlardan Geçirilmesine Ä°liÅŸkin Yönetmelik" ile diÄŸer ilgili kanun ve yönetmeliklere göre hareket edilecektir.

 

406 sayılı Telgraf ve Telefon Kanunu’nun ek 35. maddesi, elektronik haberleÅŸmeyle ilgili kurulacak her türlü teçhizatın UlaÅŸtırma, Denizcilik ve HaberleÅŸme Bakanlığı’ndan alınacak izinle kurulabileceÄŸini, bu tür teçhizatın (baz istasyonu gibi) Ä°mar Kanunu uyarınca ruhsata tabi olmadığı hükmünün 08.01.2010 tarih ve 27556 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Anayasa Mahkemesi’nin 2006/129 Esas ve 2009/121 Karar sayılı kararıyla iptal edilip, baz istasyonu da dahil her türlü elektronik haberleÅŸme altyapısında kullanılacak mal ve teçhizatlar için ayrıca ilgili belediyelerden yapı ruhsatı alınması ÅŸartı getirilmiÅŸtir.

 

Danıştay 14. Dairesi, 406 sayılı Kanun’un Ek 35. maddesinin iptaline iliÅŸkin Anayasa Mahkemesi kararının Resmi Gazete’de yayımlandığı 13/10/2009 tarihinden önce, Telekomünikasyon Kurumundan Güvenlik Sertifikası alınarak inÅŸa edilen ve halen faaliyette bulunan yapılar yönünden; Anayasa Mahkemesi kararlarının geçmiÅŸe yürümeyeceÄŸi kuralının uygulanmayacağını, bu istasyonlar açısından kazanılmış hakkın oluÅŸmayacağını kabul etmektedir.

​

Proje Konusu:

Belediye sınırları içerisinde bulunan mevcut Baz istasyonlarının;

  • Yerlerinin Tespiti, Tasnifi, Teknik analizi,

  • Hangi kurum/kuruluÅŸlara ait olduÄŸunun belirlenmesi,

  • Ä°mar yönetmeliklerine uygun ruhsatlı olup olmadıklarının sahada tutulacak teknik rapor ile tespit edilmesi,

  • Baz Ä°stasyonlarının, Ä°ÅŸletmeci Kurumlara göre dağılımının yapılması,

  • Ä°mar Kanununun Ek 9. Maddesi birinci fıkrası gereÄŸince 15 metreden yüksek kule ve direkler ile bunlara ait zorunlu altyapı unsurlarının 1/1000 ölçekli Belediye Ä°mar Planına iÅŸlenmesi,

  • Baz Ä°stasyonlarının bulunduÄŸu alanların ilgili yönetmeliklere uygun yerlerde olup olmadığının saha teknik raporu ile belirlenmesi,

  • Baz Ä°stasyonlarının BTK sertifikası kapsamında kapasite ve özelliklerinin bu sertifikalara uygunluÄŸunun her istasyon için tek tek belirlenmesi,

  • Baz Ä°stasyonlarının güvenlik sertifikalarının kontrolü,

  • Baz Ä°stasyonlarının elektromanyetik alan ÅŸiddetleri limit deÄŸerlerinin, IRPA (International Radiation Protection Association) kararlarında belirtilen güvenlik mesafeleri ve ICNIRP (International Comision on Non Ionizing Radiation Protection) limitleri de dikkate alınarak ölçümlerinin Belediyeye sunulması.

​

Sabit ve Mobil HaberleÅŸme Altyapısı veya Åžebekelerinde Kullanılan Her Türlü Kablo ve Benzeri Gerecin Taşınmazlardan Geçirilmesine Ä°liÅŸkin Yönetmelik kapsamında Fiber Optik Kablo, Kabin, Kabinet ve Menhollerin park ve bahçelerde dahil olmak üzere kaldırım, sokak ve caddeler üzerinde,

​

  • Sayısal olarak tespit edilmesi,

  • Ä°ÅŸgal ettikleri alanların metrajlarının tespiti ve ölçümlenmesi,

  • Binaların dış yüzeylerine kurulum ve montajı yapılan Kabin, Kabinetlerin tespiti,

  • Fiber Optik Kabloların geçiÅŸ güzergahlarının BTK lisanslı elektronik ölçüm cihazları kullanılarak metraj olarak tespitinin yapılması,

  • Saha dağıtım kutularının bulunduÄŸu alanların ilgili yönetmeliklere uygun yerlerde olup olmadığının tespit edilmesi,

  • GeçiÅŸ Haklarına iliÅŸkin ücret tarifesinin Belediye Meclisince belirlenmesi,

  • ile idareye gelir kazandırılmasıdır.

​

Proje Kapsamında Yapılacak İşler:

Baz Ä°stasyonları için;

  • Baz Ä°stasyonlarının sayısı, yerlerinin adrese dayalı (hangi ilçe, mahalle, cadde ve sokak) olarak ve bina üzerlerinde, boÅŸ parsellerde veya diÄŸer alanlarda mı olduÄŸu ile hangi kurum/kuruluÅŸlara ait olduÄŸunun tespit edilmesi, teknik özelliklerine göre tespit edilerek tasnif edilmesi.

  • Tespit edilen Baz Ä°stasyonlarının bulundukları konumları gösterecek ÅŸekilde farklı açılardan (en az 4 farklı açıdan) fotoÄŸraflanması.

  • Tespit edilen Baz Ä°stasyonlarının bulunduÄŸu alanların, ilgili mevzuata uygun yerde olup olmadığının saha teknik raporu ile belirlenmesi.

  • Baz Ä°stasyonlarının güvenli mesafeli olup olmadıklarının güvenlik sertifikaları kontrol edilerek saha teknik raporu ile belirlenmesi.

  • Baz Ä°stasyonlarının tespit sonrası dosyalanması dijital ortamda yapılacak ve idareye de dijital olarak teslim edilecek ve arÅŸivlenecektir. (Tüm dosyalar, raporlar vb. dokümanların hazırlanmasında MS Word, MS Excel, NedCad ve Google Earth kullanılacaktır. Bu proje kapsamında    hazırlanacak tüm dosya ve içerikler bu formatlarda hazırlanarak,  CD, Flash Disk gibi manyetik veri depolama üniteleri içerinde idareye teslim edilecektir. Elektronik Posta da kullanılabilecektir.

  • BüyükÅŸehir/Ä°l Belediyesi sınırları içerisinde ve Ä°mar Kanunu Ek 9. Madde birinci fıkrası kapsamında yer alan Baz Ä°stasyonlarına yönelik Yer Seçim Belgesi düzenlenmesi.

  • Ä°mar Kanununun Ek 9. Maddesi birinci fıkrası gereÄŸince 15 metreden yüksek kule ve direkler ile bunlara ait zorunlu altyapı unsurlarının 1/1000 ölçekli Belediye Ä°mar Planına iÅŸlenerek Yapı Ruhsatı ve Yapı Kullanım Ä°zin Belgesi bedelinin hesaplanması,

  • Ä°mar Kanununun Ek 9. Maddesi birinci fıkrası kapsamında 17 Kasım 2021 tarihine kadar bildirimi yapılmayan Baz Ä°stasyonlarına yönelik Ä°dari Para Cezalarının hesaplanması,

  • 1/1000 ölçekli Belediye Ä°mar Planına iÅŸlenen Baz istasyonlarına yönelik Emlak Vergisi hesaplanması,

 

Fiber optik kablo, kabin, kabinet, menholler için;

​

  • BTK lisanslı GPS cihazları ile fiber optik kablo, kabin, kabinet ve menhollerin yer tespitinin yapılması ve sayısal haritanın çıkarılması,

  • Harita mühendislerimizce oluÅŸturulan Sayısal haritalara göre belediye geçiÅŸ hakkı bedellerinin hesaplanması,

  • Her bir sokak, cadde ve mahallede yer alan fiberoptik kablo, kabin, kabinet, menhollerin sayısal haritaları, dijital ortamda dosyalanıp, arÅŸivlenecek, idareye teslim edilmesi,

  • iÅŸlemlerinden oluÅŸmaktadır.

​

Proje Kapsamında Elde Edilebilecek Gelir Türleri

Baz Ä°stasyonları için;

  1. BüyükÅŸehir Belediyeleri ile Müstakil Belediyeler için Yer Seçim Belgesi Ücreti (Elektronik HaberleÅŸme Ä°stasyonlarına Yer Seçim Belgesinin Verilmesi ve Ücretlerinin Belirlenmesine Ä°liÅŸkin Yönetmelik)

  2. Yapı Ruhsatı ve Yapı Kullanım İzin Belgesi Bedeli

  3. İmar Kanunu İdari Para Cezaları (İmar Kanunu md 32-42 )

  4. Emlak Vergisi

 

Fiber optik kablo, kabin, kabinet, menholler için;

  1. Fiber Optik Kablo GeçiÅŸ Hakkı Bedeli (GeçiÅŸ Hakkı YönetmeliÄŸi)

  2. Kabin, Kabinet, Menhol  Yer Kullanım Bedeli (Medeni Kanun Geçit Hakkı)

Eletronik HaberleÅŸme
bottom of page